Välkommen till min valsida!

Jag är uppställd som Samlingspartiets kandidat i välfärdsområdesvalet i Västra Nyland samt i kommunalvalet i Lojo år 2025.
Varför rösta på mig?
Jag har över tio års erfarenhet i lokalpolitik och har bland annat fungerat som vice ordförande för bildningsnämnd. Jag söker lösningar, möjliggör dialog och tror på starkt samarbete över partigränser. Under första välfärdsomårdesfullmäktigeperioden 2022-2025 har jag fungerat som suppleant och deltagit förutom i många fullmäktigemöten, även i budgetarbetet i delegationerna.
Min mångsidiga arbets- och studiehistoria är till nytta när beslut görs på praktisk nivå.
Stöd min valkampanj!
Jag har inga förbindelser som skulle inverka på mina beslut eller på projekt som jag stöder. Det finns nämligen nog korruption i Finland även om den är något mer delikat än i många andra länder. Men nog gäller ”follow the money” som ett bra tips också hos oss då man förundrar sig över konstiga beslut. Jag finansierar min valkampanj till största del själv. Jag har inte ansökt om valstöd från några stora lobbyistorganisationer eftersom jag upplever att upprätthållandet av min itegritet är av stor vikt. Särskilt då beslut fattas som inverkar på din och min vardag.
Däremot välkomnar jag små donationer eftersom att bygga kampanj helt med egna pengar är rätt svårt. Du kan om du vill göra en donation via MobilePay appen där jag har skapat en sparbössa för dem som vill stöda min kampanj. Tack för ditt understöd!
Kristian Meurman 2025 Valkassa (MobilePay)
Du kan stöda min valkampanj antigen genom att läsa QR koden nedan, öppna MobilePay appen och ange som mottagare 3654TV eller genom att klicka på länken nedan.

3654TV
Valkassa 2025 Kristian Meurman (MobilePay)
KOMMUNALVAL: Lojo | VÄLFÄRDSOMRÅDESVAL: Västra Nyland

”Lojo är Finlands bästa kommun för företagsamhet och att leva i”
En kommun som mår bra bidrar med möjligheter. Där styr samverkan mot succéhistorier. Min egen strävan är att bidra till att framtidens Lojo är Finlands bästa kommun för företagsamhet och bästa kommunen att leva i.

En djärv föregångare i arbets- och näringslivsfrågor
Lojo bör vara en djärv föregångare i arbets- och näringslivsfrågor. Att sporra olika branschers sakkunniga till sysselsättning och att utveckla sig själva och sina kunskaper skall vara centralt. Lojo borde vara Finlands bästa i att sysselsätta personer som är delvis arbetsföra. Mycket gott görs redan nu i Lojo men vi ska inte bli självbelåtna. Det finns alltid rum för utveckling.
Lojo kombinerar nya tankar men ändrar inte enkom för förändringens skull.
- Prov med företagar- och lättföretagarverksamhet till en fast del av arbetslivstjänster
- Rekryteringstillfällen i samverkan med områdets övriga kommuner
- Sporra delvis arbetsföra till sysselsättning med stödåtgärder
- Arbetslivsverkstäder ska driva mot sysselsättning
- Företagar workshops tillsammans med områdets funktionärer
- Företagarkompis – mentorprogram för nya företagare
En bildnings stad med förutsättningar för god uppväxt och utveckling
Lojo är en av två frivilligt tvåspråkiga kommuner i Finland med högklassiga skolor, goda förutsättningar för grundläggande konstundervisning och plats för hobbyer. Den tvåspråkiga identiteten måste stärkas i samarbete med övriga tvåspråkiga kommuner och organisationer. Då tjärva ekonomiska tider kommer bör kulturens och konstens sits tryggas. Ifall val måste göras måste barn och ungas tillgång till gratis kultur- och hobbyservice tryggas först.
Lojo erbjuder meningsfull sysselsättning också utanför centrum.
- Lojo modell för hobbyverksamhet fortsätter och utvidgas
- Stadens tvåspråkiga roll förstärks
- Mentor workshops med proffs konstnärer för elever i grundläggande konstundervisnings
- Tryggandet av stadsorkesterns och övriga kulturaktörers verksamhetsförutsättningar
- Utvidgandet av Kaikukortti nätverket genom att utmana företagare att delta

En sjödestination med dragkraft
Som sjöstad har Lojo ett äss i fickan gällande turism men tillsvidare har ingen internationell rusning till Lojo synats. Lojo turismföretagare är uppfinningsrika visionärer men staden och dess invånare måste fås med i brand arbetet. Lojosjön, naturdestinationerna och Lojo byar är pärlor som väntar på att bli upptäckta. Turismstrategin bör göras på kort, medellång och lång sikt. I arbetet ska olika önskemål och behov för så väl inhemska som utländska resenärer beaktas. Varje Lojobo borde inneha ett hisstal om varför just Lojo är värt att besökas.
Lojo tillgänglighet med kollektivtrafik måste också beaktas då alla inte rör sig med egen bil.
- Knutpunkter för turismföretagare att reservera av staden vid Lojosjöns utflyktsmål
- Författandet av en sjöturismstrategi
- Vidare utvecklandet av tillgängliga resmål i Lojo
- Båtkartorna över Lojosjön tillgängliga på nätet
- Factory by the Lake -evenemangets fabriksmiljö kunde bli Lojos motsvarighet till Tallinns Telliskivi
”Västra Nyland som exempel för hela Finland”
I det långa loppet är nuvarande systemet med välfärdsområden för dyr och administrativt tung för att upprätthållas.
Jag har sagt detta under många års tid och har fortfarande samma åsikt. Att dela Nyland i fyra välfärdsområden och Helsingfors är en konstgjord konstruktion med enbart politiska motiv. Tyvärr hade vänsterregeringen som tvångskörde igenom förändringen i slutändan inget intresse gällande tjänsters tillgänglighet, människors välbefinnande eller ekonomisk hållbarhet.
Jag upplever att, som bland andra Samlingspartiets ungdomsorganisation senast lyft fram, modellen om fem sjukvårdsdistrikt runt universitetssjukuhsen som en god idé. Samma tanke har stötts av sakkunniga och forskning under senaste decennierna.
Detta innebär ingalunda att allt ska rivas upp utan någon plan. En förändring mot ett mer hållbart system måste utföras noggrant, eftertänksamt och enligt god administrativ praxis. Det handlar om ett mångårigt projekt. Men allt börjar med att det medges öppet att nuvarande systemet inte fungerar. Efter detta skapas en exit plan som uppföljs.
Vid sidan av allt detta bör Västra Nylands välfärdsområde se till att de lagstadgade centrala uppgifterna uppfylls. Välfärdsområdets fullmäktige och styrelse behöver modiga politiker som vågar ta an sig utmaningen utan att hota tryggandet av områdets grunduppgifter.
Västra Nylands välfärdsområde kan fungera som en fyr under övergångsperioden och visa hur tjänsterna levereras med ekonomisk trygghet under tiden som det mindre byråkratiska systemet byggs upp.

Familjeläkaren känner till hela familjens situation
I hälsovården bör vi övergå till en modell med egen sjukvårdare och egen läkare där klienten och patienten mottags av en bekant person som känner sin klients/patients situation. Det bästa vore att egenläkarmodellen skulle utvecklas till en familjeläkarmodell. Familjeläkaren skulle som namnet antyder svara för familjen som en helhet i den mån det är möjligt. Tanken om familjeläkare är inte ny, snarare handlar det om att återgå till ett gammalt välfungerande system. Kommunalläkarna förr i tiden skötte om hela familjer, kände till deras situation och kunde förutse och förhindra kommande problem. Om släkten har tendenser till vissa typer av sjukdomar kunde dessa förhindras bättre då familjen situation och bakgrund är väl känd.
- Egen sjukvårdare och egen läkare namnges familjevis (enligt möjligheter)
- Den egna läkaren kan vara anställd av välfärdsområdet eller en privat aktör
- Egna sjukvårdaren och egen läkaren utför en preliminär granskning och estimat om kommande servicebehov på familjebasis
- Servicebehovet ses över och uppdateras med jämna mellanrum
- Även munhälsotjänster integreras som en del av familjeläkarmodellen

Ett helhetstäckande socialtjänst system stöder i livets olika skeden
Socialtjänsterna bör kunna anpassa sitt serviceutbud utgående från klientens behov. Särskilt viktigt är ett helhets täckande tänkesätt i situationer där en familj eller individ tampas med både mentalhälso- och somatiska hälsoproblem. Socialtjänsternas utgångsläge ska vara att interventioner sker precist och prioriteringen är i förebyggande och rehabiliterande tjänster. Ingen ska lämnas ensam men syftet ska vara att hjälpa komma på egna fötter igen, istället för att passivera och institutionalisera.
- Djupare samarbete mellan socialtjänsterna och hälsovården
- Socialtjänsterna som stöd också i öppen vård inom mentalhälsotjänster
- Familjen ska ses som en helhet och tjänster anpassas enligt behov
- Socialtjänsterna syftar på att rehabilitera, stöda och styra tillbaka till ett fullkomligt liv
Seniorer är en styrka – och unga likaså
Var och en har en absolut rätt till kvalitativ ålderdom där samhället erbjuder möjligheter för var och en att uppleva meningsfull verksamhet i samråd med individens egna krafter och möjligheter. Allt flera äldre personer är i allt bättre skick i allt högre ålder förutsatt att stödjande och förebyggande tjänster finns tillgängliga vid rätt tidpunkt och enligt rätt behov. Ingen får lämnas vind för våg i sitt eget hem bara därför att en äldre person inte kan eller orkar be om hjälp. Orosanmälningar från närstående eller grannar måste alltid hanteras omsorgsfullt men utan att inskränka på äldre personers självbestämmanderätt.
Seniorer ska ses som en samhällelig styrka. På välfärdsområdes nivå kan seniormentor verksamhet koordineras. I verksamheten kunde en äldre ortsbo fungera som stöd till en yngre – och vice versa. Särskilt värdefullt kunde dylik verksamhet vara i möten mellan ungdomar som riskerar att marginaliseras och äldre som lider av ensamhet. Välfärdsområdet ska modigt bjuda in tredje sektorns aktörer för detta arbete.
- Åldringsvårdens viktigaste uppgift är att trygga en kvalitativ ålderom
- Varje senior är sitt eget livs bästa sakkunniga
- Ensamma åldringar och unga som riskerar marginaliseras kunde stödja varandra
- Tredje sektorns aktörer bör engageras – de innehar praktisk kunskap och efarenheter
- Finansiering bör tryggas för att för tredje sektorns aktörer särskilt i förebyggande och rehabiliterande verksamhet
