Mina viktigaste valteman

Som riksdagsvalskandidat önskar jag kunna lyfta fram till diskussion ämnen inom utrikes- och säkerhetspolitik, företagsamhet och sysselsättning, mental hälsa och välfärd samt kultur och bildning.

Utrikes- och säkerhetspolitik

Marinsoldater deltagande i frivillig militärövning ”där någonstans”. Bild: Kristian Meurman

Finlands försvar grundar sig på en högklassig, välutbildad och motiverad reservistarmé. Försvarsviljan är på god nivå och särskilt hög är den egna viljan att delta utgående från behov och egna färdigheter och kunskaper i försvarsuppgifter.

Reserviststigar måste utvecklas och motiverade reservister erbjudas mer flexibla och mångsidiga lösningar för att möjliggöra också mer krävande uppgifter.

Med det kommande NATO-medlemskapet i åtanke, bör det säkras att Finland har nödvändiga personalresurser att fylla de nya uppgifterna, samtidigt som krigstida krafters produktion bör tryggas i framtiden.

Civiltjänstgöring bör utvecklas för att förbättra civil krishanteringsförmåga.

Företagsamhet och sysselsättning

En glad caféföretagare i Oktoberfest tider. Bild: Anita Meurman

Det ska alltid löna sig att arbeta och företagsamhet är ett ypperligt sätt att sysselsätta sig förutsatt, att ansvaret som läggs på företagaren inte är oskäligt stort.

Rekryterande företagare bör stödjas och företagares socialskydd höjas till samma nivå som vanliga arbetstagares. Det pratas mycket om företagarnas pensionsavgifter, men sällan nämns att en företagare får mycket mindre pension i förhållande till vad hen betalar, jämfört med en lönetagare.

Företagaren bär således större samhälleligt ansvar både under arbetskarriären och som pensionär. På detta sätt sporras inte folk till att bli företagare.

Företagarna är vårt samhälles ryggrad. De förtjänar stöd enligt det!

Mental hälsa och välfärd

Mental hälsa och vård för att trygga den är mänskliga rättigheter. På bilden Centralförbundet för Mental hälsas ambassadör för god mental hälsa 2011. Bild: Lauri Aaltonen

Samtidigt som Finland hör till de lyckligaste och säkraste länderna i världen, lider våra ungdomar av mentala hälsoproblem som aldrig förut.

Vårt vårdsystem som grundar sig på öppen vård läcker och personer i risk att bli utstötta får inte hjälp förrän de är i livshotande farligt sjukt tillstånd.

Tredje sektorns aktörers finansiering är ett spel på politiska färgkartan – de nuvarande beslutsfattarna leker med befolkningens mentala hälsa och liv!

Mentala hälsovårdstjänsterna bör repareras och de förebyggande tjänsterna få en storsatsning.

Välfärdsområdesmodellen är för tung byråkratisk och tjänsterna fungerar ej. Den bristfälliga finansieringen bör allokeras särskilt till grundnivåns tjänster.

Vård- och omsorgspersonalens lönenivå bör justeras till en human nivå.

Dessa är inte kostnader, utan investeringar.

Kultur och bildning

Kultur är vad som skiljer oss från djur.
Finland har en rik mångspråkig kultur som förtjänar att försvaras. Bild: Juuso Nordlund

Finland är ett högklassigt kultursamhälle som tack vare sina två nationalspråk förvaltar ett obeskrivligt värdefullt kulturarv.

I krissituationer lämnas ändå kulturfältet ofta ensamt, precis som under coronapandemin.

Om inte bildning och skolning får de satsningar som behövs mister även kulturen sin betydelse. Ett folk som ur bildnings och kulturs synvinkel vanskötts börjar få symptom så som språklig denialism.

Vårt starka tvåspråkiga bildningsarv som berikas av kulturarvet från minoritetsspråken bör förvaltas med omsorg. Om vi inte ser våra nationalspråk och vårt kulturarv värda nog att försvara, vad har vårt land slutligen för uppgift?