Miksi lähdin Liike Nyt -puolueesta?

Avoin kertomus puolueen toiminnasta ja puoluekokouksen 2024 epäillystä vilpillisyydestä, sekä tietosuojalainsäädännön täydellisestä viis veisaamisesta.

Ilmoitin julkisesti lauantaina 29.6.2024 jättäneeni välittömästi voimaan astuvan eroilmoitukseni Liike Nyt -puolueesta sen jälkeen, kun olin kuullut Hjallis Harkimon poistaneen minun ehdokkuuteni puheenjohtajaksi.  Tuolloin totesin, etten sillä hetkellä aio avata eroamiseni taustoja sen enempää, mutta nyt olen päättänyt, erityisesti mediassa esiintyviin, puolueen puheenjohtajan lausumiin virheellisiin tietoihin viitaten raottaa hieman taustoja.

Olen ollut Liike Nyt r.p:n jäsen vuodesta 2021. Silloisen kotikaupunkini, Espoon paikallisyhdistyksen hallitukseen minut valittiin joulukuussa 2021 (kausi alkoi tammikuussa 2022). Kesäkuun 2022 puoluekokouksessa minut valittiin puoluehallituksen jäseneksi ja syksyllä 2022 perustin yhdessä kolmen muun jäsenen kanssa puolueen valtakunnallisen ruotsinkielisen piirijärjestön, jonka puheenjohtajana toimin 29.6.2024 asti. Puoluesihteerin erottua tehtävästään tammikuun 2024 lopussa, olin lisäksi puolueen viestintäryhmän jäsen. Puoluesihteerin tehtävät jaettiin puoluehallituksen jäsenistön kesken, sillä koimme, että uusi puoluesihteeri on syytä palkata vasta kesän puoluekokouksen jälkeen. Minun vastuulleni tuli muun muassa jäsenrekisterin päivittäminen sisäisen viestinnän ja jäsenmaksulaskutuksen osalta.

Jäsenrekisteri ja jäsenmäärä

Tammi-toukokuun välisenä aikana olen tehnyt ainakin toistasataa tuntia talkootyötä jäsenrekisterin saattamiseksi ajantasaiseksi. Vähintään saman verran ilmaistyötä on tehnyt silloinen puoluehallituskollegani, joka vastasi talousseurannasta ja näin ollen esimerkiksi jäsenmaksujen valvonnasta.

Talkoisiin osallistuivat lähes kaikki puoluehallituksen jäsenet ja kun me teimme ilmaistyönä muun muassa puoluesihteerin työt tiukkaa talouskuria noudattaen – puolueen historian ensimmäistä kertaa – saimme käännettyä aikaisemmin rakenteellisesti alijäämäisen talouden oikeille raiteilleen. Kevään 2024 aikana rakentuivat edellytykset kestävälle talouspohjalle, jossa oli huomioitu myös tulevan puoluesihteerin palkka sivukuluineen.

Työmme lopullisena käytännön hedelmänä voitaneen kuitenkin pitää erityisesti varmasti ajantasaista jäsenrekisteriä. Siinä vaiheessa, kun minä sain oman rupeamani päätökseen, oli jäsenrekisterissä 276 nimeä. Sittemmin tiedän, että listaan on ilmestynyt joitakin nimiä lisää ja ennen puoluekokousta kuulin jäsenmäärän olleen enimmillään 299 henkilön vahvuinen. Toki, puoluekokousviikolla 24.–30.6.2024 puolueesta on eronnut ainakin 4 edellisen puoluehallituksen jäsentä, lisäksi ennen tätä ja tämän jälkeen muutamia yksittäisiä henkilöitä. Kaikkinensa puolueesta on tähän asti kesän aikana eronnut vähintään toistakymmentä jäsentä, joskin varmasti joitain uusiakin on tullut.

Puolueen puheenjohtaja on julkisesti lausunut 3.7.2024 julkaistussa lehtijutussa (Karjalainen sekä myöhemmin myös Länsi-Uusimaa), ettei tiedä jäsenmäärää, mutta että se oli ”pari vuotta sitten noin tuhat”. Tämä ei pidä paikkaansa ja tämän puolueen puheenjohtaja myös tietää varsin hyvin.

Todellisuudessa puolueen jäsenmäärä vuonna 2022 oli näihin aikoihin enintään n. 500–600 henkilöä. Jäsenrekisterin pito oli kuitenkin ollut leväperäistä alusta alkaen, joten varmoja lukuja ei voi kukaan tietää. Enimmillään puolueessa lienee arvioni mukaan ollut noin 700 jäsentä, tämä tosin on ollut ennen vuotta 2022. Korostan, että nämä ovat arvioita, jotka perustuvat siihen, että osa rekisteristä poistamistani henkilöistä olivat ilmoittaneet eronneensa puolueesta jo vuonna 2021 tai 2020. Vaikka he eivät olleet jäsenmaksuaan maksaneet 4 vuoteen, heitä ei syystä tai toisesta ollut rekisteristä poistettu. Moni oli toki pyytänyt – jopa vaatinut – että heidän tietonsa poistetaan kaikista puolueen rekistereistä. Tuntemattomasta syystä näin ei kuitenkaan ollut tehty. Niistä nimistä, joita minä poistin rekisteristä karkeasti 75 % oli eronnut vähintään 2 vuotta sitten puolueesta.

Se, että jäsenrekisteriä käytäisiin parhaillaan läpi – kuten puheenjohtaja lehtihaastattelussa 3.7. väittää – ei voi pitää paikkaansa, koska puolueella ei ole puoluesihteeriä, joka tätä tekisi. Puoluekokouksessa 29.6. valittu puoluehallitus ei ole tietääkseni vielä järjestäytynyt, eikä puolueen puheenjohtaja takuulla jäsenrekisteriä tietääkseni itse perkaa läpi. Eikä ole syytäkään, kun puoluehallituksen 2022–2024 jäsen on perjantaina 28.6.2024 luovuttanut ajantasaisen, paikkansa pitävän listan jäsenistä yhdelle puoluekokouksen järjestäjistä, jotta tämä voi tarkistaa jokaisen paikallaolijan jäsenyyden.

Tätä väärää tietoa ”noin tuhannesta jäsenestä” on kerrottu puheenjohtajan toimesta ainakin vuodesta 2021.

Pidän moraalittomana tietoista väärän tiedon antamista riippumattomalle medialle – ja ennen kaikkea oman puolueen jäsenille! – enkä tällaiseen syyllistyvää johtajaa voi kannattaa.

Johtajuus puolueessa

Puoluekokoukseen 2024 oli ladattu ennakkoon jäsenistön keskuudessa suuria odotuksia. Erityisesti kolmien huonosti menneiden vaalien (eduskuntavaalit, presidentinvaalit ja europarlamenttivaalit) ja pian lähestyvien kunta- ja aluevaalien takia olisi tärkeää saada valettua uskoa tulevaan ja vietyä läpi tarpeellisia uudistuksia puolueen toimintaan. On syytä muistaa, että Liike Nyt on ollut kaksissa viime vaaleissa kannatukseltaan 0,5 % puolue. Erityisen nöyryyttävää on, että eurovaaleissa Vapauden liitto nousi yli kaksi kertaa suuremmaksi puolueeksi.

Tiedän monen olleen pettynyt sisäänpäin kääntyneeseen johtajuuteen, johon myös puoluehallitus sai toiminnassaan tottua. Ei ollut lainkaan tavatonta, että puoluehallitus lukee linjauksista tai suurista päätöksistä median välityksellä. Silloin harvoin, kun asioita tuli etukäteen tietoon, tarkoitti tämä pahimmillaan sähköpostiviestiä 15 minuuttia ennen lehdistötilaisuutta.

Puoluehallitus joutui usein vaatimaan kokousten pitämistä säännöllisesti ja aina kokouksia leimasi kiire. Se, miten ja millä perusteella jokin asia tehdään ei ollut tärkeää. Pääasia puheenjohtajalla tuntui olevan, että päätökset tehdään nopeasti. Tämä luonnollisesti johti siihen, että seuraavissa kokouksissa jouduttiin usein oikomaan edellisten kokousten päätösten valuvikoja.

Päätöksiä ei myöskään puheenjohtajan taholta usein kuitenkaan noudatettu.

Puoluehallitus esim. nimesi puoluekokouksen valmistelutyöryhmään yksimielisesti minut sekä Hjallis Harkimon. Pyydettyäni tarjoukset eri kokouspaikoista ja tutkittuani mm. juna-aikataulut eri puolilta Suomea, selvisi minulle Harkimon yllättäen määränneen kolmannen henkilön vastaamaan puoluekokouksesta. Loppujen lopuksi Harkimo itse ei tietoni mukaan tehnyt asian eteen mitään ja aivan viime hetkillä eräs hallituksen jäsenistä joutui hoitamaan valmistelutyöt loppuun.

Minut oli hallitus yksimielisesti valinnut sisäisen viestinnän ryhmän vetäjäksi puoluesihteerin lähdön jälkeen. Jostain syystä pääsyni jäsenviestintäjärjestelmään estettiin ilman mitään ennakkoilmoitusta. En tiedä, kenen toimesta tämä tehtiin, mutta oletan tämän takana olleen puolueen puheenjohtaja Harkimon. Näin jälleen kerran toimittiin vastoin puoluehallituksen päätöstä.

Tämä on ollut kokemukseni mukaan puheenjohtajan modus operandi, asiat touhuillaan selän takana, vastoin hallituksen päätöksiä, ja sitten ne vain ilmenevät asianomaisille. Jälkikäteen selitellään tai tarvittaessa vaaditaan muuttamaan jopa vahvistettuja ja hyväksyttyjä kokouspöytäkirjoja jälkikäteen.

Minulle kaiken huippu oli, kun puheenjohtaja vaati minua jälkikäteen muuttamaan tarkastetun ja hyväksytyn kokouspöytäkirjan tekstisisältöä muotoon, joka antaisi nimenkirjoitusoikeuden yksin puheenjohtajalle. En suostunut.

En voi olla jäsenenä organisaatiossa, jossa ei vaivauduta edes lain vähimmäisvaatimuksien mukaiseen toimintaan, vaan jossa painostetaan mukaan miltei rikolliseen toimintaan. Onneksi en tähän taipunut.

Puoluekokous 2024 ja puheenjohtajavaalit

Puolueen puheenjohtajuudesta on keskusteltu kuluneen kahden vuoden aikana puolueen sisäisesti varsin paljon. Moni puolueen jäsen – osa näistä nyt entisiä – on puhunut tarpeesta uuden vaiheen aloittamisesta uuden puheenjohtajan johdolla.

En tunne itsenäisen Suomen historian ajalta yhtään puoluetta, jossa puheenjohtaja palkittaisiin uudistetulla mandaatilla johdettuaan puolueen vajaan 2 % kannatuksesta 0,5 % kannatukseen. On syytä pitää mielessä, että puheenjohtaja Harry Harkimon aikana Liike Nytin kannatus on romahtanut vaalimenestyksen suhteen 75 % ja jäsenmäärä pudonnut 50 %.

Itse ehdotin useissa yhteyksissä, että jos nykyinen puheenjohtaja päättäisi astua sivuun, tai hänen tilalleen valittaisiin puoluekokouksessa puheenjohtajavaaleissa joku muu, tulisi silloinen istuva puheenjohtaja ehdottomasti nimittää kunniapuheenjohtajaksi. Kritiikistäni huolimatta, en kiistä hänen merkitystään puolueen alkuun saattamiselle.

Puheenjohtajaehdokkaaksi oli nousemassa Nora Stenvall, jota tuki istuvan puoluehallituksen enemmistö, puolueen naisten yhdistys ja ruotsinkielinen yhdistys. Jotta aikaan saataisiin kunnon vaalit, lupasin itsekin olla käytettävissä puheenjohtajaehdokkaaksi, jos minua siihen tehtävään esitetään. Pidin itse tärkeänä, että vaaleissa ei olisi kyse yksittäisestä henkilöstä ”Harkimoa vastaan”.

Istuva puheenjohtaja Harry Harkimo ilmoitti, että jos hänet joku haastaa puheenjohtajavaaleissa, hän eroaa puolueesta. Käytännössä tämä tarkoittaa myös puolueen konkurssia, koska suurin osa veloista on Harkimon yhtiölle.

Puolue on Harkimolle sekä tämän yritykselle velkaa n. 900 000 euroa. Puoluehallitus ei kuitenkaan koskaan ole pyynnöistä huolimatta saanut nähdä niitä velkakirjoja, joihin tuo velka perustuu. Ilkeät kielet ovat väittäneet, että ainakin osa velasta olisi itse asiassa Harkimon omia kampanjakuluja, jotka on vyörytetty puolueen vastuulle – joiden maksamista varten hän sitten itse on lainannut rahat. En ota kantaa siihen, pitääkö väite paikkaansa.

Puoluekokouksen henkilövaaleihin liittyen puoluehallitus teki päätöksen, jonka mukaan puolueelle sähköpostitse tulleet esitykset luetaan erikseen nimetyn puoluehallituksen jäsenen toimesta puoluekokouksessa. Näin ollen kaikkien niiden henkilöiden nimet, jotka ovat ennakkoon tiedossa, luetaan asianomaisen tehtävän vaalien kohdalla puoluekokouksessa, jonka jälkeen selvitetään, saako esitys kannatusta. Jotta äänestys järjestettäisiin, on nimettyä ehdokasta kannatettava vähintään yksi henkilö. Tämän kyseisen puoluehallituksen kokouksen pöytäkirjantarkastajana toimivat Timo Kallioja sekä Mikael Jungner. Näistä jälkimmäinen toimi myös puoluekokouksen puheenjohtajana. Tämä yhteys on merkittävä asia, kun selvitetään vastuukysymystä siitä, toimiko puoluekokouksen puheenjohtaja Jungner tahallisesti vastoin puoluehallituksen yksimielistä päätöstä.

Nora Stenvall vetäytyi lopulta kisasta todeten, ettei hän halua lähteä Harkimoa haastamaan. Etenkään, jos tämä merkitsisi käytännössä puolueen loppua. Stenvall erosi Liike Nytistä ja liittyi Kokoomukseen. Näin Liike Nyt menetti valtuustoryhmänsä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ja puolet valtuustoryhmästään maamme toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Minua oli esitetty puheenjohtajaksi Liike Nyt Espoo ry:n puheenjohtajan, Mikko Björklundin toimesta. Olin ilmoittanut sekä sähköpostitse, että julkisesti puolueen Nettiparlamentti-keskustelualustalla olevani käytettävissä niihin tehtäviin, joihin minua oli esitetty. Tämä oli myös kuitattu ja minulla on tästä tarvittavat todisteet olemassa.

Puoluekokouksen koittaessa, olivat kuitenkin puheenjohtaja Harkimo sekä puoluekokouksen puheenjohtaja Jungner päättäneet, että minun nimeäni ei lueta puolueen puheenjohtajavalinnan yhteydessä, vaan puheenjohtaja Harkimo esitellään ilman vastaehdokasta – täysin puoluehallituksen päätöksen, yhdistyslain ja puolueen sääntöjen vastaisesti.

Erityisen moitittavaksi asian tekee sen, että puoluekokouksen puheenjohtaja oli toiminut sen puoluehallituksen kokouspöytäkirjan tarkastajana, jossa päätettiin henkilövaalien menettelystä puoluekokouksessa. Jungner on koulutukseltaan oikeustieteiden lisensiaatti, joten hän ei voi juristina vedota ymmärtämättömyyteen tai tietämättömyyteen.

Olennaista asiassa ei ole se, olisiko kukaan kannattanut minua puolueen puheenjohtajaksi, vaan se, että asia olisi pitänyt kuitenkin käsitellä. Jos yhtään kannatusta ei olisi tullut, olisi tietysti ehdokkuuteni rauennut. Mutta se olisi tapahtunut demokratian sääntöjen mukaan. Jos taas yksikin läsnä oleva puolueen jäsen olisi ehdokkuuttani kannattanut, olisi asiasta pitänyt järjestää vaalit.

Nyt juristi Jungner ja puheenjohtaja Harkimo kuitenkin päättivät pimittää puoluekokoukselta tiedon siitä, että puolueen puheenjohtajaksi on ehdolla myös vastaehdokas Harry Harkimolle. Erityisesti tämä loukkaa paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Björklundin oikeuksia, jolta kiistettiin sääntöjen mukainen oikeus esittää puolueen jäsentä luottamustehtävään (Liike Nyt säännöt § 19). Moitittavan asiasta tekee myös se, että lehdistötilaisuudessa väitettiin, että Harkimo valittiin yksimielisesti jatkamaan puheenjohtajaksi ja että vastaehdokkaita ei ollut. Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Jälkikäteen on selitelty, että kun en ollut läsnä puoluekokouksessa, ei voitu tietää olenko tosissani ehdolla ja täten asiaa ei edes olisi tarvinnut käsitellä. Läsnäoloa ei vaadita ehdolla olemiseen. Puoluekokouksesta 2022 on ennakkotapaus, kun puoluehallitukseen – jonka puheenjohtaja puolueen puheenjohtaja siis on – valittiin henkilö, joka ei ollut läsnä puoluekokouksessa. Sääntöjä ei ole muutettu vuoden 2022 puoluekokouksen jälkeen.

Kun tämä valheiden verkko on alkanut hiljalleen valjeta puolueen jäsenille, on tämä johtanut muun muassa siihen, että Björklund on lähettänyt selvityspyynnön puolueen puheenjohtajalle, uudelle puoluehallitukselle ja -valtuustolle sekä puoluekokouksen puheenjohtajalle. Selvityspyyntöön ei tietääkseni ole useampaan viikkoon vastattu kenenkään toimesta.

Sittemmin puoluekokouksen toisena sihteerinä toiminut henkilö on eronnut puolueesta ja kieltäytynyt allekirjoittamasta pöytäkirjaa vedoten epäilykseen puoluekokouksen legitimiteetistä.

Kaksi vastavalittua puoluevaltuuston jäsentä on eronnut valtuustosta vastalauseena Harkimon ja Jungnerin menettelylle. Ainakin toinen on myös eronnut Liike Nytistä. Alle viikossa puoluekokouksesta puoluevaltuustosta on näin ollen häipynyt 13 % sen jäsenistä.

Saatuani tiedon siitä, että Björklundin esitystä puolueen puheenjohtajaksi ei edes esitelty puoluekokoukselle, eikä näin ollen puoluekokous ole saanut ottaa asiaan kantaa, erosin vastalauseena menettelylle puolueen jäsenyydestä.

En voinut jäsenyydelläni kannattaa enää minuuttiakaan sellaista organisaatiota, joka toimii tahallisesti ja tuottamuksellisesti – juridiikan ammattilaisen johtaessa kokousta – lainvastaisesti.

Puoluekokouksen toiminnasta on tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle, rikosilmoitus Helsingin poliisilaitokselle ja moitekanne Helsingin käräjäoikeudelle. Lisäksi olen tehnyt ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistolle henkilötietojeni luvattomasta säilyttämisestä ja käsittelystä toistuvista poistopyynnöistä huolimatta. Olen toimittanut tarvittavat dokumentit, jotka tukevat yllä kuvailemaani. Poliisin esitutkinta tullee ottamaan kantaa siihen, onko syytä epäillä, että Jungner ja Harkimo ovat syyllistyneet yhdistyslain § 17, 22, 28 ja 29 rikkomiseen ja täten rikoslain 36. luvun § 1 mukaisesti petokseen ja/tai rikoslain 36. luvun 5 § mukaisesti luottamusaseman väärinkäyttöön, Helsingin käräjäoikeus tulee moitekanteen perusteella arvioimaan, tuleeko puoluekokous kokonaisuudessaan tai osittain mitätöidä vilpillisestä toiminnasta johtuen.

Tietosuojavaltuutettu tulee osaltaan ottamaan kantaa, onko Liike Nyt r.p:llä erityisen painavaa syytä toisaalta säilyttää tietojani tahtoni vastaisesti, ja toisaalta valehdella näiden säilyttämisestä. Liike Nytin rekisterivastaava on sähköpostitse väittänyt 12.7.2024, että tietoni on poistettu kaikista rekistereistä. Olen kuitenkin saanut käsiini ruutukaappauksen jäsenrekisteristä, joka on päivätty 19.7.2024, jossa tietoni on jäsenrekisterissä muuttumattomana.

Tiedän monen pettyneen aiemmin laillisuuden rajamailla tapahtuvaan toimintaan, jota parhaimmillaankaan ei ole voinut kuvailla hyvän hallintotavan mukaisesti. Itselleni viimeinen pisara oli kuitenkin toistuvat, mielestäni aivan selkeästi lainvastaiset toimet. Tästä syystä olen eronnut puolueesta ja toivon asiaankuuluvien viranomaisten ottavan kantaa ovatko menettelyt olleet suoranaisesti rikollisia.

En ole tällä hetkellä liittymässä mihinkään poliittiseen ryhmittymään. Mahdollisesta jatkosta paikallis- ja aluepolitiikassa linjaan syskyn aikana.